Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво да очакваме от срещата Борисов – Йълдъръм?

Политологът Борис Попиванов в Светът е бизнес, 24.08.2016

Политологът Борис Попиванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Политологът Борис Попиванов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има достатъчно причини да влезе в посредническа роля между Турция и ЕС. Това каза политологът Борис Попиванов в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира предстоящата среща между министър-председателя Бойко Борисов и турския премиер Бинали Йълдъръм, която ще се проведе в петък. Турският премиер е поискал срещата, а заради тази молба германският канцлер Ангела Меркел се е съгласила да отложи насрочената за същия ден среща с 8 европейски премиери, между които и Борисов.

От една страна, България се намира в най-особеното географско положение между Турция и Европа, отбеляза Попиванов. На второ място, между европейските държави и особено между тези, които се намират в региона, България пази най-добри и тесни взаимоотношения с Турция от дълги години насам, коментира още той.

По думите му Турция не за първи път може да използва България като посредник за своите отношения с ЕС. Политологът припомни, че през септември 2015 тогавашният премиер Давутоглу със специално писмо до премиера Бойко Борисов е поискал да се включи в дискусията в Брюксел по повод на евентуалното създаване на зона за сигурност в Сирия, където да има и турски контрол. Турската инициатива не се реализира, но при всяко положение е положено началото на отношения, в които България може да изпълнява посредническа роля. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес