Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Пазарът на труда в България работи неравномерно

Надя Василева в Светът е бизнес, 22.08.2016

Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър България“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър България“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаме един неравномерно работещ пазар на труда. Това каза Надя Василева, управляващ директор на „Менпауър България“ в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Проблемът с кадрите в България е тежък и се развива от много години. Демографската структура става все по-мобилна, хората търсят интересна работа извън България. Голяма част се връщат, но това също затормозява пазарът на труда“.

Компаниите непрекъснато изпитват глад на кадри и много трудно намират решения как да се сдобият с тях и как да задържат тези, които вече са наели, каза още Василева.

Ако вносът на кадри е целенасочен, мисля че могат да се решат много проблеми, както в областта на нискоквалифицирания труд, с внос на кадри от Азия, така и при IT специалистите“.

Правителството би трябвало „да вземе на сериозно тези проблеми“ и да ги реши, допълни специалистът. „Едно време това се случи с виетнамци, които строиха панелни блокове. Защо сега да не се случи това“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес