Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

21% от българските компании имат експортен потенциал

Кирил Петков в Светът е бизнес, 22.08.2016

Кирил Петков,  съосновател на Център за икономически стратегии и конкурентоспособност и MOVE.BG . Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кирил Петков, съосновател на Център за икономически стратегии и конкурентоспособност и MOVE.BG . Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

21% от българските компании имат експортен потенциал в момента. Това е сравнително ниска цифра. Това каза Кирил Петков,  съосновател на Център за икономически стратегии и конкурентоспособност и MOVE.BG , в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Гостът коментира проведеното от представляваните от него организации изследване на компаниите с експортен потенциал в България. "В световен мащаб се счита за нормално около 1/3 от компаниите в една икономика да имат експортен потенциал". 

"Една четвърт от българската икономика се крепи на външните дългове на България и на европейските субсидии, които не са функция на нашата конкурентоспособност и продуктивност. Въпреки че, слава Богу, още имаме нисък процент на заемите спрямо икономиката, ние вече сме влезли в първите кръгове на една дългова спирала".

В момента имаме шанс да се фокусираме върху други приоритети в икономиката, като се подкрепим експортно-ориентираните компании, каза още Кирил Петков.

"В света, за да си конкурентоспособен в дадена индустрия, трябва да си в глутница от други конкурентоспособни компании в тази индустрия. Така си по-силен, отколкото ако си една компания и се биеш сам".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес