Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

В Европа няма вътрешна свръхконкуренция в селското стопанство

Николай Вълканов в Светът е бизнес, 08.08.2016

Николай Вълканов, ИнтелиАгро. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Вълканов, ИнтелиАгро. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българското селско стопанство е ударено сравнително слабо от ембаргото върху Русия. Негативен ефект се усеща в Прибалтийските държави, Полша и Финландия. Това каза Николай Вълканов, ИнтелиАгро, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„България не е толкова голям или интересен пазар, за да се говори, че у нас всички европейски пазари са си изхвърлили продукцията, която не може да отиде за Русия. Това е спекулативно твърдение“.

По думите на експерта за периода на Руското ембарго, около една календарна година, около 6 млрд. евро е спаднал износът на европейски храни за Русия, но за трети държави, извън ЕС и Русия, износът на същите храни е нараснал с 12 млрд. евро.

„Успели са да намерят алтернативни пазари и не можем да говорим за вътрешна свръхконкуренция на европейските пазари. Напротив, пазарите, към които се отварят европейските производители и бележат значителен ръст през последните година и половина, две, са САЩ, Китай, Източна Азия“.

„В нашето селско стопанство страдаме от митове и легенди“, категоричен бе Вълканов. Според него проблемът не е в ембаргото, нито в по-високите субсидии, които получават фермерите в останалите европейски държави. „България е един от примерите за държава, в която в селското стопанство са налети огромни средства, с които са получени минимални резултати“.

Какво да очакваме от промените след 2020 година и кои са основните грешки на българското селско стопанство вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес