Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Отговорност за ситуацията в Донбас носи Русия

Н. Пр. Микола Балтаджи, посланик на Украйна, в предаването Светът е бизнес, 05.08.2016

Микола Балтаджи, посланик на Украйна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Микола Балтаджи, посланик на Украйна. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в Донбас ескалира и отговорността за това носи Русия. Това каза посланикът на Украйна Н. Пр. Микола Балтаджи в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му ЕС като стратегически партньор на Украйна подпомага провеждането на реформите в страната. Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори, САЩ няма да промени политиката си спрямо Украйна, посочи още той. 

Посланикът на Украйна коментира доколко САЩ има отношение към събитията на Майдана и революцията в Украйна. Според него твърдението на Москва е несъстоятелно с оглед на факта, че в историята на Съветския съюз за всички проблеми бива обвиняван Западът. "Това беше мирен протест, на който излязоха украински студенти с изисквания за подписването на спогодбата за асоцииране с ЕС", обясни той. 

За Кремъл енергетиката и газовата сфера на Русия са политически инструмент за натиск и налагане на геополитическо влияние. Украйна е държавата, която страда най-много от всички проекти, реализацията на които заобикалят страната. Много по-лесно и икономически изгодно би било модернизирането на украинската газопреносна система, която би струвала 5-6 млрд., отколкото изграждането на неефективни проекти като "Южен поток", Северен поток", "Турски поток" и тн.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес