Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Мит е, че се опожаряват гори, за да бъдат изсечени

Иван Пенков, председател на АГФБ, в Светът е бизнес, 04.08.2016

Иван Пенков, председател на АГФБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Пенков, председател на АГФБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 90%-95% от разгорелите се пожари в Югоизточна България се дължат на опасно високите температури. Никога досега България не е имала толкова много гори и толкова много запас. Мит е, че се опожаряват гори, за да могат да бъдат изсечени. Това коментира председателят на АГФБ Иван Пенков в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той коментира още как се развива дърводобивната индустрия и бизнеса с дървесина в България. По думите му пазарът на дървесина възлиза на около 200-300 млн. лв годишно. По-голямата част от продукцията се реализира на вътрешния пазар, докато максимум 20-25% от нея (в пикови моменти) отива за износ. "Ако добиваме нормално 5-6 млн. куб. м от държавните гори и 1-2 млн. куб м от общинските такива, то дървата представляват половината от добива", обясни той.  

Председателят на АГФБ отбеляза също така, че цената на дървесината не е борсова и зависи от търсенето и предлагането. По думите му цената на дървесината за огрев се движи в диапазона от 60 до 70 лв за един пространствен кубически метър. Цената на материал, който отива за износ, е с 30-40% по-висока в сравнение с тази на българския пазар. В момента се наблюдава голямо търсене на дървесина от Гърция, докато от началото на годината интересът от страна на Турция сериозно се влошава, сподели още той. 

Вижте повече във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес