Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ще спечели ли България от ускорено влизане в еврозоната

Димитър Чобанов, икономист и финансист, Светът е бизнес, 29.07.2016

Димитър Чобанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Чобанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възможно е заради италианската банкова криза да бъде направено изключение от правилото на ЕС за държавната помощ за банките. Това заяви икономистът и финансист Димитър Чобанов по Bloomberg TV Bulgaria. В „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков той говори за перспективите България да влезе ускорено в еврозоната и дали това е изгодно на фона на регулаторната рамка в нея. Същото изключение може да бъде направено за Португалия, Испания и евентуално Франция по линия на процедурата за свръхдефицит, допълни той.

По думите му, наред със структурните реформи, чието въвеждане ще съпроводи процеса за кандидатстване в еврозоната, изгодата от нея ще зависи до колко правилата в нея се спазват. Членството в еврозоната не е евтино, тъй като има редица спасителни фондове, в които България ще трябва да започне да прави вноски, парите от които ще е използват, ако възникнат световни икономически кризи, допълни той.

Чобанов смята, че България стои по-добре от към устойчивост на растежа отколкото страните в еврозоната. Това е така защото за миналата година българският растеж беше 3%, докато бюджетният дефицит – 2,1%, което е свидетелство за активен принос на частния сектор, заяви той, допълвайки, че в еврозоната е обратното, т.е ръстът е движен от държавните разходи.

Чуйте повече: 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес