Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Новият закон за съдебната власт е една стъпка напред и две назад

Биляна Гяурова – Вегертседер, БИПИ, Светът е бизнес, 27.07.2016

Биляна Гяурова - Вегертседер Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Биляна Гяурова - Вегертседер Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес приключи гласуването за съдебната реформа, най – ключовият момент в която беше съдийското самоуправление. Това заяви Биляна Гяурова – Вегертседер от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) по Bloomberg TV Bulgaria. В „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков тя говори за приетите през последните два дни текстове от закона за съдебната власт. С промените се дава повече правомощия на регионалните общи събрания на съда, което е форма на децентрализация, поради което тази промяна е положителна, добави тя.

Според други промени обаче магистратите са длъжни да декларират своето участие в всякакви тайни общества, каза тя, добавяйки, че дебатът около въвеждането на тези конкретни текстове е бил насочен срещу Съюза на съдиите в България. Фактът, че тази организация беше на няколко пъти поименно споменавана, води към мисълта, че с приемането на този текст може да се получи един лов на вещици в съдебната система, добави тя.

По думите ѝ „един такъв откровено репресивен текст“ може да доведе до ситуация подобна на тази в Турция в момента, защото „там в момента се преследват открито съдии и други магистрати, които са членове на тамошната магистратска организация“. Поради това тя описа новият закон за съдебната власт като "една стъпка напред и две назад".   

Чуйте повече: 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес