Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво предвижда новият антитерористичен закон в България

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, в предаването Светът е бизнес, 28.07.2016

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2014 загубите от терористични атаки в световен мащаб възлизат на $52 млрд., но фирмите и обществата са инвестирали в сигурност и превенция на тероризма над $117 млрд. Това каза председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира новия закон за борба с тероризма, приет на първо четене в Народното събрание. По думите му законът въвежда изисквания за изготвяне на планове за действие, така че да не се стига до терористични актове. С него се решава още взаимодействието на всички структури, които трябва да бъдат въвлечени в дейности, свързани с превенцията и борба с тероризма. Изграден е антитерористичен център към ДАНС, към която човек може да се обърне при подозрения за радикализация, отбеляза Божилов. Законът предвижда, че при определени ситуации обекти от ключово значение трябва да разработват и съгласуват планове за действие, коментира още той как законът ще засегне поведението на фирмите.

Над 70% от атаките в западните общества се извършват от хора, които не са свързани с групировки, но са били подтикнати или са се самомотивирали. Връзката между специалните служби и обществото е изключително важна в подобни актове, смята още експертът. Той коментира изследване на Софийския форум за сигурност, според което най-уязвимите групи за радикализъм в България са религиозните, малцинствените групи и бежанците.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес