Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Турция стои на прага на ислямистки нападения към цяла Европа

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването Светът е бизнес, 26.07.2016

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много трудно могат да се локализират единични нападения каквито са терористичните атентати. След успешните нападения над летищата в Турция и Белгия атентаторите започнаха да се насочват към т.нар. меки цели – църкви, училища, заведения за бързо хранене. Това каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира още политическото напрежение в Турция и до каква степен може да се говори за гражданска война там. При срещата на президента Ердоган с опозиционните партии не присъства представител на кюрдската партия, което е знак, че продължават да бъдат смятани за краен враг в "техния двор", коментира Керемедчиев. Турция стои на прага на ислямистки нападения към цяла Европа, а отношенията ѝ със САЩ са влошени от години. Според него възможността Турция да загуби членството си в НАТО е твърде крайна мярка. В момента никой не желае дестабилизация на страната. Въпреки критиките, отправяни към Ердоган, няма сериозен фронт в Русия, ЕС и САЩ относно това, че президентът на Турция прекалява. По-големият проблем е, че кюрдите продължават да заплашват териториалната цялост на Турция, смята бившият зам.-министър на външните работи.

Керемедчиев коментира още предстоящата среща между Ердоган и Путин и президентските избори в САЩ. Очаква се трайно подобряване на отношения между Турция и Русия. Турция е изправена не само пред политически колапс, но и пред икономически такъв, смята той. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес