Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Мигрантският поток през България е много силен бизнес

Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН в Светът е бизнес, 25.07.2016

Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мигрантският поток през България не е спирал, това е един много силен бизнес. По около 150-200 души на ден биват залавяни у нас. Това каза Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира обвиненията на сръбския министър на труда и социалната политика Александър Вулин, че България не контролира границите си и пропуска съзнателно всички бежанци, както и кризата на сръбско-унгарската граница, която има пряко въздействие върху страната.

"Унгарците приеха закон, че в рамките на 8-километрова зона вътре в тяхната територия те могат да заловят всеки бежанец и да го върнат обратно в Сърбия. Имаше доста заловени, еднократно бяха върнати около 600 души", посочи Банчев, допълвайки, че това е създало напрежение по границата. 

Според него в средносрочен план ситуацията ще остане критична, а зависимостта на Балканите от процесите в Турция винаги е била значима, макар и невинаги толкова видима. По думите на Банчев притесненията на премиера Бойко Борисов, че трябва да се готвим за тежък проблем с бежанците, са напълно основателни. 

Целия разговор може да видите тук:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес