Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Износът на България остава с водеща позиция в света

Д-р Евгений Кънев, икономист, в предаването Светът е бизнес, 20.07.2016

д-р Евгений Кънев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria д-р Евгений Кънев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последните събития в Турция ще засегнат негативно инвестиционната активност в целия регион. Ако Турция започне да изгражда все по-близки отношения с Русия и Иран и "обърне гръб" на Европа и САЩ, цената на България ще става по-голяма като вход на турския капитал за Европа. Това каза икономистът д-р Евгений Кънев в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му българската икономика е интересна за стратегически инвеститори, които инвестират в производство и след това изнасят своята продукция, тъй като България продължава да бъде атрактивна по отношение на три компонента – ниска цена на квалифицираната работна сила, ниска цена на строителството и активите и ниските данъци. Тя е интересна за разходно-ориентирани бизнеси, свързани с производствения сектор.

Българският износ остава с водеща роля в световен мащаб в няколко вида стоки. Страната има стабилни позиции по отношение на износа на каучукови изделия, ламарина и нерафинирана мед. Делът на производствата с висока добавена стойност в общия износ нараства с рязък темп от 2008. "Ако преди кризата е бил от порядъка на 8%, в момента е около 15-20%", заяви икономистът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес