Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Превратът закъсня с няколко години

Проф. Анна Кръстева и Калоян Методиев в Светът е бизнес, 19.07.2016

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Резултатът от опита за преврат бе засилване на властта на Ердоган. Това казаха политолозите проф. Анна Кръстева и Калоян Методиев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Международната общност е зашеметена. За няколко дни Ердоган превърна парламентарната република в президентска. Такова овладяване на вътрешнополитическата ситуация, но и разместване на геополитическата ситуация в рамките на броени дни светът не е виждал. Ердоган създаде един нов политически жанр. Ако в класическия случай превратите водят до диктатура, сега овладяването на преврата води до диктатура", каза проф. Кръстева

"Превратът закъсня с няколко години", каза Методиев. "Ердоган така се е окопал във властта от 12 години и години наред хвърля хора в затвора. Реалният преврат започна в събота, 48 часа след като западните държави ръкопляскаха на Ердоган и го обявиха за символ на демократичното управление".

По думите на политолозите Западът се изправя пред голямо предизвикателство, защото Турция притежава втората по големина армия след американската. "Пред НАТО стои въпросът какво да прави с партньор, който нарушава всички демократични ценности". 

"Турция им трябва, Ердоган не им трябва", каза Методиев. "Идеята за ислямска демокрация тотално се компрометира. Демокрация в ислямския свят не може да се развива. Няма универсални формули. За нас, като държава, е по-добре да има пръстен от силни режими и те да играят ролята на задържаща бариера". 

По думите на проф. Кръстева за България е важно "да не се остави да бъде въвлечена във вътрешнополитическите конфликти на Турция". "Не трябва да се оставят нашите власти да бъдат въвличани в позиция, различна от тази на ЕС . Да бъдем бдителни на границата, защото бежанците са превърнати в новата валута, с която Турция участва в ЕС". 

Целия разговор може да видите тук:

Последни новини
Още от Светът е бизнес