Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Глобалната търговия е в застой от 18 месеца насам

Финансистът Юлиан Войнов в Светът е бизнес, 19.07.2016

Снимка: John Taggart/Bloomberg Снимка: John Taggart/Bloomberg

Основният проблем е не, че търговията е в застой, а че години наред ръстът там е по-малък от ръста на БВП. Основната причина за това е конвергеницията на БВП на държавите, които участват в световната търговия. Колкото по-голяма е диференциацията на доходите и БВП между икономиките, които търгуват, толкова по-голяма е търговията, която се извършва между тях. С течение на годините разликата между доходите намалява.

Това каза финансистът Юлиан Войнов в "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria във връзка с доклада на Global Trade Alert, посочващ, че глобалната търговия е в застой от 18 месеца насам. 

По думите му основна роля при преговорите за облекчаване на търговските взаимоотношения имат страните от Г-20, а именно те са източник на най-големите протекционистични мерки. Войнов посочи още, че в момента глобалната търговия и преговорите за намаляване на търговските бариери са насочени изключително към облекчаването на бизнеса. "Няма глобални политики за по-благоприятни външнополитически измерения", каза той.

Финансистът коментира и как опитът за преврат в Турция ще се отрази на нашата страна. Според него има голяма вероятност част от експорта на България към южната ни съседка да не бъде осъществен. Ще се засили и геополитическият риск. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес