Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

В действията на Словенската централна банка няма нарушение

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, в предаването Светът е бизнес, 14.07.2016

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вследствие на финансовата криза Словенската централна банка се наложи да национализира пет словенски банки през 2013. Големият проблем, които провокира развитието на последните събития, са свързани с отписването на 600 млн. евро подчинен срочен дълг. Това каза бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

За да бъде обезщетена държавата при национализация, в случай, че капиталът от първи ред се окаже недостатъчен, се прибягва към използването подчинен дълг, обясни той. Според Дацов централната банка на Словения абсолютно законово и съобразно всички действащи в момента традиции отписва подчинен дълг от балансите на банките. Вследствие на това Асоциацията на миноритарните собственици в Словения завежда дело, на базата на което полицията влиза в Словенската централна банка и извършва обиск, при което изземва не само информация, която касае тези действия или решения на УС на централната банка, но и редица сървъри и документи, касаещи операции на ЕЦБ, отбеляза бившият зам.-финансов министър.

Той коментира още бъдещото присъединяване на България към еврозоната и дейността на Фискалния съвет. Моментът е политически удобен, за да бъдат предприети стъпки от страна на България за влизане в ERM2, смята Дацов. По отношение на Фискалния съвет експертът коментира, че се развива нормално на фона на останалите страни. Следващата седмица ще се проведе първата пресконференция, на която ще бъде представен сайта на институцията, дейността и работата на Фискалния съвет до този момент, както и първата оценка на макроикономическите прогнози на правителството и средносрочната бюджетна прогноза до 2019.  

Чуйте повече:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес