Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България прие национална стратегия за киберсигурност

Албена Спасова от Международната академия за киберразследвания в предаването Светът е бизнес, 14.07.2016

Албена Спасова от Международната академия за киберразследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Албена Спасова от Международната академия за киберразследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е една от последните държави, които приемат такъв стратегически документ, какъвто е националната стратегия за киберсигурност, наречена "Киберустойчива България 2020". Това каза Албена Спасова от Международната академия за киберразследвания в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й отделните институции в България имат сериозна подготовка за противодействие на атаки. Първата стъпка за реализация на националната стратегия за киберсигурност е изготвянето на анализ, с който да се видят силните места и дупки, върху които да стъпи стратегията, отбеляза тя. 

Слабо място може да бъде и физическата сигурност на една сграда, обясни експертът. Ако нямате добър физически контрол на сградата, с което могат да влизат и излизат различни хора, то това е слабо място. В киберсигурността на една институция слабите места не са само в информационния масив. Проучвания на компании изчисляват, че загубите от кибератаки достигат милиарди. Дигиталната зона е истинско бойно поле, защото технологиите навлизат във всички сфери на нашия живот, коментира Спасова. 

Чуйте повече:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес