Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Чакалнята за еврозоната няма да е 2 години

София Касидова в Светът е бизнес, 12.07.2016

София Касидова, бивш зам.-министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria София Касидова, бивш зам.-министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента на България се предоставя „безспорно уникална възможност“ и „голям шанс“ за влизане в еврозоната, „който не бива да се пропуска“.

Това каза София Касидова, бивш замeстник-министър на икономиката, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„След турбуленциите, които се случиха и показаха уязвимостта на страните от ЕС, този процес ще бъде съкратен и чакалнята няма да бъде две години, а може би много по-кратка“.

По думите на Касидова пример за успешно справила се с членството в еврозоната е Словакия. „Тя е близка като население до България и след присъединяването си тя просто процъфтя“.

„Членството в eврозоната създава предвидимост за бизнеса, предвидимост за дългосрочно планиране. Има и нещо, което е от голяма полза за макроикономическата стабилност и за нас като граждани. Това ще ни предпази от грешки на нашата политическа класа“.

България, макар и номинално да отговаря на конвергентните критерии, които са част от икономическата рамка на този валутен съюз, не е толкова готова, каза още Касидова. „Причината е, че конкурентоспособността на нашата икономика не е такава, каквато е в останалата част от еврозоната“.

„Теорията казва, че страни, които имат по-ниска конкурентоспособност от основните страни, които са в ядрото на тази еврозона, могат да губят около 1% годишно допълнително от своята конкурентоспособност и своя БВП, именно поради недостатъчната си конкурентоспособност“.

Вижте целия коментар:

Последни новини
Още от Светът е бизнес