Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България вече се възприема като получленка на НАТО

Илия Лингорски в Светът е бизнес, 11.07.2016

Илия Лингорски, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илия Лингорски, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Важното е, че Румъния и Полша се налагат, като ключови партньори на НАТО и от това ще произлязат не само политически, но и икономически ползи за тези две държави. България вече се възприема като получленка на НАТО. Това каза финансистът Илия Лингорски в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Срещата на НАТО във Варшава бе центрирана върху три основни приоритета - последствията от Brexit за бъдещето на Алианса, борбата с тероризма и ликвидацията на ИДИЛ и напрежението, свързано с Русия.

"Темата с Русия е предвидима и сравнително инертна", каза Лингорски. По думите му разполагането на въоръжените сили на НАТО в прибалтийските държави, Полша и Румъния е "по-скоро знаково и цели да неутрализира политическото внушение, че НАТО не може да запази границите си". 

"Ние пропускаме и възможност по отношение на киберсигурността. Изградихме степен на недоверие към страната си и никой не би ни се доверил в тази област. Разузнавателната информация най-трудно се споделя. Това е последният рубеж на суверенитета на европейските държави. В това отношение прибалтийските държави напреднаха много. Естония е много добър пример за дигитализация".

За НАТО е много важно сътрудничеството с Русия в южния фланг, каза Лингорски. "То е важно и за Русия. Политиката на Алианса е твърда защита, но и още по-силен диалог. Ние няма да имаме отношение, нито с единия, нито с другия процес".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес