Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Възможна ли е българска културна автономия в Украйна

Депутатът от украинската Върховна рада Антон Киссе в Светът е бизнес, 08.07.2016

Депутатът от украинската Върховна рада Антон Киссе. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Депутатът от украинската Върховна рада Антон Киссе. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки че чувстваме подкрепата на Майка България зад гърба си, България може и по-остро да поставя някои въпроси за защитата на интересите на българите в Украйна, които са над 300 000. Това каза депутатът от украинската Върховна рада Антон Киссе в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria той коментира инициативата за българска културна автономия в Украйна.

По думите на Киссе в момента в Украйна тече процес по изменение на конституцията и предстоят много реформи, начело с териториалната. Това е повод да се възобнови и темата за законодателната инициатива, изготвена още през 2004 година, за създаване на национална културна автономия за различните националности в Украйна.

„Предвижда се улеснено изучаване на родните езици, подкрепа за културата, изучаване на история и др. Това е формат, който изцяло работи за разширяване на културните възможности“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес