Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ерата Меркел е към края си

Мария Стоянова, председател на СЕМ, в Светът е бизнес, 08.07.2016

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ерата "Меркел" е към края си. Тя няма да може да повтори успеха на ментора си Хелмут Кол, който в продължение на 14 години управляваше Федералната република. Меркел няма да спечели следващите избори, а и едва ли ще се кандидатира за тях. Освен това тя не успя да изгради образа на наследника на канцлерския пост – традиция, която попринцип се практикува с времето. Това обяви Мария Стоянова, председател на СЕМ, в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите й предизвикателството сега е да покажем, че ЕС не е една личност и една държава, а съюз на 27 страни, които сплотени и силни могат да се конкурират с останалата част от света. Според Стоянова вотът във Великобритания е всъщност оздравителен процес, защото "на всички избиратели в Европа им стана ясно, че когато слушат посланията на политиците, не трябва да ги възприемат непременно едно към едно".

В тази връзка председателят на СЕМ посочи още, че не само държавите от Източна Европа се възползват от европейските фондове, но също така и Великобритания особено по отношение на рибарството и селското стопанство, както и Германия. 

Във връзка с разпространението на вълната Brexit Стоянова сподели позиция, че малките страни от ЕС са по-склонни да вярват, че могат да се развиват успешно сами. "Големите си дават сметка, че това не е възможно."

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес