Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Газов хъб Балкан не е в колизия с проекта Турски поток

Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията, в Светът е бизнес, 05.07.2016

Мартин Владимиров, енергиен експерт от ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров, енергиен експерт от ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стремежът към реализация на газов хъб Балкан не е в колизия с проекта Турски поток. Икономически е обосновано изграждането на един тръбопровод през Черно море от 16 млрд. куб. м. Турция увеличава потреблението си на газ с изключително бързи темпове, а в същото време няма достатъчно свободен капацитет на границата между България и Турция за пренос на газ. Ако Турция иска да продължи газовите си отношения с Русия, тя ще има нужда да предприеме инфраструктурно решение. Това каза енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Най-разумно би било Газпром да използва газовите тръби във Варна за Турски поток, тъй като там има ясен клиент, изградена ифраструктура и същестуващ договор, коментира още той. Южен поток няма ясен клиент. При сегашното рязко понижение на търсенето на природен газ в Европа в момента Газпром няма на кого да продаде допълнителните си количества през Южен поток, смята Владимиров. По думите му за Газпром е най-добре да продължи да транзитира голям част от природния си газ през Украйна с оглед на двустранните транзитни споразумения и липсата на необходимост от допълнителни инвестиционни разходи. 

Енергийният експерт коментира още срещата между министъра на външните работи Даниел Митов и руския министър на вътрешните работи Сергей Лавров. Според него основната тема на разговор е била историята с флотилията. "Г-н Митов може да е имал задачата да успокои Русия, че България няма да се включва в регионален проект, който да застрашава сигурността на страната в Черно море", допълни експертът. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес