Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

TTIP е единственият начин европейските малки и средни предприятия да навлязат на американския пазар

Евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов в Светът е бизнес, 17.06.2016

Евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американците могат да извоюват позиции в Европа така или иначе, защото са много силни. Докато част от европейските малки и средни предприятия могат да влязат на американския пазар само през споразумение като TTIP. В последните месеци не се наблюдава движение при дебатите. След като САЩ сключиха Транстихоокеанското споразумение като че ли изгубиха интерес към Европа. Това каза евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него, ако Великобритания реше да напусне ЕС, няма да има ефект на разпространението в други държави. По думите му така ще се създаде много по-голяма яснота, че такива неща са възможни, и политиците ще смекчат тона си. 

"Има значително малцинство сред европейските елити, което казва, че най-доброто, което може да се случи на ЕС, е Великобритания да напусне. Тези, които познават историята на интеграцията и ЕС, знаят, че изключително много инициативи са блокирани от Великобритания.", допълни евродепутатът. 

Той коментира и отношенията между Берлин и Анкара. "Трябва да си дадем сметка, че Ердоган се опита да притисне ЕС, но съвсем не по начина, по който повечето критици внушават - изнудвайки ги за бежанците и за пари. Той се опита да накара ЕС да направи специален компромис за Турция във връзка с нейната интеграция и конкретно за либерализацията на визите. Това не се случи и Европа ясно раздели процеса на интеграция на Турция от споразумението с нея.", каза още Малинов. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес