Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ситуацията на киберфронта в геополитически мащаб е извън контрол

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, в предаването Светът е бизнес, 16.06.2016

Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От няколко години ситуацията на киберфронта в геополитически мащаб е извън контрол. Г-н Столтенберг трябва да се замисли как да предпази мрежите на НАТО от неоторизиран достъп преди да разполага с конвенционални оръжия. Това каза Спас Иванов, експерт по киберсигурност, в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria по повод изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че организацията може да реагира на бъдещи кибератаки с разполагане на конвенционални оръжия.

Ако следите от една кибератака водят до сървърите на определена страна, това не означава, че е замесена самата държава, нейни официални органи или дори, че престъплението е извършено на нейната територия, обясни още той.

Експертът даде и няколко примера за осъществени кибератаки в последните няколко години. Интересна кибератака е използването на зловреден код, който поразява системите за енергийно управление на Украйна. Друг пример е кибератака, която таргетира системи, които контролират ВЕЦ-ове, атомните централи, речни бариери. Преди време изследване на ЕК установи, че близо 50% от преносимите памети, които ползват евродепутатите, са заразени с особен вид вирус. По думите му е установено, че командният център е бил в Русия, но това не означава, че страната е замесена, тъй като този център може да бъде навсякъде. Китай е една от малкото държави, за които официално се знае, че поддържат кибер звено, коментира още Иванов. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес