Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Дългът на НЕК към Атомстройекспорт е преекспониран

Мартин Владимиров, енергиен експерт, Светът е бизнес, 16.06.2016

Мартин Владимиров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на съда в Париж за поръчания от НЕК, но неплатен реактор беше очаквано. Това заяви енергийният експерт Мартин Владимиров в „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria, който освен компенсацията в размер на €550 млн. към руската Атомстройескпорт говори за вероятността Лукойл да продаде активите си в Европа. Странна е реакцията на правителството – че се създава впечатление за криза, а то такава няма, каза той, като допълни, че това е търговски спор, който няма как да влияе на националната сигурност.

АЕЦ Белене щеше да струва поне €5 млрд – инвестиция в допълнителен енергиен производствен капацитет, която е безсмислена при днешните ниски цени на енергията, каза Владимиров, като добави, че днешната загуба е нищожна пред цената на централата.

Освен това в замяна на тези €550 млн. България ще получи реактора, който може да препродаде после, най-вероятно отново на Русия, за да намали загубата, заяви Владимиров, като допълни, че „не трябва да се прави от мухата слон“.

Очаквайте скоро и видеото към целия коментар!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес