Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Влиза ли България в дългова спирала

Финансистът Любомир Дацов в предаването Светът е бизнес, 15.06.2016

Финансистът Любомир Дацов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Любомир Дацов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нетният държавен дълг на България не се ускорява от 2014 насам. В края на 2014 нетният дълг на страната достига около 16 млрд лв. През 2015 е отчетен приблизително 17,3 млрд. лв нетен дълг, а през първото тримесечие на 2016 неговата стойност възлиза на около 15,9 млрд. лв. Това каза финансистът Любомир Дацов в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.      

Проблемът не е с дълга, а с трупането на дефицити - тенденция, която продължава от 2009 насам, коментира още той. Според Дацов сериозен проблем е липсата на ясна стратегия от страна на правителството, базирана на структурни реформи, за овладяване на дефицита. 

Финансистът коментира още възможността за излизане на Великобритания от ЕС. По думите му основният проблем е политически. От макроикономическа гледна точка, не се очакват големи загуби за страните, които ще останат в ЕС. Според финансовия анализатор Великобритания няма да напусне ЕС. Ако обаче се сбъдне обратният сценарий, кралството и хората в него ще загубят в много отношения. В 2-годишен период негативният ефект върху Великобритания ще бъде налице. Един подобен урок ще повлияе върху позицията на останалите страни и натиска за излизане.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес