Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България стои добре на Балканския полуостров в областта на иновациите

Леона Асланова от Innovation Starter в предаването Светът е бизнес, 15.06.2016

Леона Асланова от Innovation Starter. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Леона Асланова от Innovation Starter. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трендът в областта на иновациите в България е позитивен. В момента се стимулира среда, в която опитите са важна експериментална част по пътя към успеха. Това каза Леона Асланова от Innovation Starter в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

България стои добре на Балканския полуостров в областта на иновациите, коментира още тя. В европейския иновационен индекс обаче страната заема последното място. Този индекс измерва броя на заявките патенти към локалните патентни ведомства, инвестиции на компаниите в R&D, нивото на образование. България закъснява с дигитализирането на пазара спрямо Румъния, но се развива по-бързо от Гърция, Сърбия и Македония.

По думите й най-големите проблеми в България са свързани с разбирането за процесите и тяхното опростяване. Съществува голям проблем от гледната точка на разбирането на продажбите и отношението към клиента, което ясно се вижда в сферата на услугите, посочи още Асланова. 

За 2015 България е сред страните в ЕС, определени като "умерени иноватори", т.е. най-слаби в областта. Водеща е Германия.
Новото проучване на Maastricht Economic and Social Research Institute on Innovation and Technology (UNU-MERIT) ще излезе в началото на юли 2016.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес