Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Дигитализацията ще определя банкирането на бъдещето

Рой Хътчинсън, директор Консултинг в Deloitte Полша, и Милана Огнянович, мениджър Маркетинг стратегии, Telenor Bank Сърбия, в Светът е бизнес, 14.06.2016

Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Бъдещето е в дигиталните разплащания. В началото хората се страхуваха от измами, но с времето виждаме електронната търговия да е все по-активна в Западна Европа и тя ще навлиза все повече и в България. Това коментира Рой Хътчинсън, директор Консултинг в Deloitte Полша, в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria на 14 юни 2016.

Според него макар сега FinTech компаниите да имат много малък пазарен дял, те растат изключително бързо и с времето банките ще осъзнаят ползите от сътрудничеството си с тях. "През 2018 компании, за които никога не сте чували, ще могат да се свързват с банките и парите ще могат да се прехвърлят директно между тях. Това е сериозна промяна по отношение на разплащанията.", каза още Хътчинсън. По думите му дигитализацията ще помогне също и за борбата срещу прането на пари. 

"Има много прилики между българския и сръбския пазар", каза Милана Огнянович, мениджър Маркетинг стратегии в Telenor Bank Сърбия - първата мобилна онлайн банка.

Тя цитира данни, според които през 2015 в Сърбия онлайн плащанията са се увеличили с 20%. Освен това те са повече като брой и обем спрямо тези в банкови клонове.

Според Огнянович телекомуникациите са отговорни за промените в банковия сектор. Тя подчерта, че най-важното е банките да погледнат към потребителя и неговите потребности. 

Вижте целия разговор:

 Четете още в Investor.bg: Консервативните български банки търсят нови възможности

Чуйте интервюто на финансовия директор на ДСК Доротея Николова: Промените в банковия сектор, водени от дигитализацията за Свилен Колев по Bloomberg TV Bulgaria.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес