Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Бизнесът се оплаква почти заклинателно и суеверно

Харалан Александров в Светът е бизнес, 14.06.2016

Харалан Александров, социален антрополог НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Харалан Александров, социален антрополог НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Бизнесът се оплаква почти заклинателно и суеверно. Това е част от стратегията да се охранява. Съществува склонност на генерализиране на нещастието и отчуждаване на собствения успех. Нещата ще започнат да се оправят, когато избере да социализира успеха си". Това каза социалният антрополог Харалан Александров от НБУ в интервю на Ивайло Лаков в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Бизнесът се държи така, сякаш всеки момент ще се срине към средната класа, а средната класа -  към гетото. Усещането за статус на паника е много засилено. Това отчасти е въпрос на култура". 

Средната класа не са просто хората със средни доходи, каза Александров. Това е групата, която поддържа нормата в едно общество, тласка промяната, но осигуряват стабилност и предсказуемост на социално-икономическия живот. "В България много малко хора се определят като средна класа". 

"Гетото гледа с пренебрежение на "работещите бедни". Съвсем скоро тази алтернативна норма ще развие собствена своя идеология. Дисциплината става несъстоятелна в този свят, а образованието започва да се разглежда, като загуба на време".

По думите на специалиста голяма част от негласуващите биха попаднали в средната класа. "Те плащат цената на проваления преход - издържат поколението преди тях и се опитват да инвестират в бъдещето на децата си". 

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес