Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Цената на петрола ще се движи между $45 и $55 за барел до края на годината

Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията, в Светът е бизнес, 02.06.2016

Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на петрола ще се движи между 45 и 55 долара за барел до края на годината. Тя ще нарасне още малко през лятото, когато търсенето се увеличава навсякъде по света, и след това отново ще спадне до 50 и дори 45 долара за барел. Такава прогноза направи енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров в ефира на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира срещата на ОПЕК, като подчерта, че резултатът от нея е бил напълно очакван. "Защо ОПЕК да променят политиката си на производство на максимални количества в толкова удобен за тях момент? Стратегията работи, тъй като цената на петрола се повишава. Търсенето и в развиващия се свят, и в САЩ нараства.", каза експертът.

Според него големият въпрос е как ще отговори шистовата индустрия в САЩ. "За много компании е трудно от финансова гледна точка да възобновят добива си на старите нива заради факта, че банките са затегнали режима на отпускане на кредити. Ако тази тенденция продължи, вероятно ще има забавяне, ако цената на петрола не се повиши поне до 60 долара за барел."

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес