Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Икономическите връзки между Русия и Гърция не са достатъчно силни

Адвокатът и консултант Джордж Фтикас в Светът е бизнес, 30.05.2016

Адвокатът Джордж Фтикас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Адвокатът Джордж Фтикас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическите връзки между Русия и Гърция не са достатъчно силни. През последните години виждаме руски инвестиции само в специфични сектори на икономиката на Гърция, като например туризма. Това заяви адвокатът и консултант Джордж Фтикас в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в момента гръцкото правителство се опитва да се фокусира върху дълга и проблемите с бюджетния дефицит. "То би приветствало всякакви инвестиции от Русия, Китай или други страни. Не бива да забравяме обаче, че Гърция е част от ЕС и затова бих бил изненадан да видя руски инвестиции в ключовите сектори на икономиката.", каза той. Москва обаче е проявила интерес към пристанището в Солун и приватизацията на гръцките железници. 

Според Фтикас посещението на Путин в Гърция има важно значение, тъй като е първото от 9 години насам. По думите му неподписването на категорично енергийно споразумение между двете страни създава негативно усещане, че европейските проекти няма да бъдат реализирани. Фтикас коментира и ролята на православната църква във външната политика на Русия, като заяви, че използването й в Гърция сега е по-скоро на културно, отколкото на практическо и бизнес ниво. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес