Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Частната инициатива дава шанс на иновациите в образованието

Веселин Методиев в Светът е бизнес, 24.05.2016

Веселин Методиев, историк, преподава в НБУ, бивш министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселин Методиев, историк, преподава в НБУ, бивш министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

И в образованието, както и в други области, частната инициатива за това е силна,защото през нея могат да минат иновациите. И държавата трябва да се съобразява, да намалява регулациите до минимум, за да дава шанс за иновации. Това каза историкът Веселин Методиев, преподавател в НБУ и бивш министър на образованието в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато плашим себе си и околния свят с резултатите от PISA, нека кажем, че огромни проценти на функционална неграмотност има в такава голяма държава с мощна култура, като Франция".

На въпроса защо при промяната в образователната система в България "статуквото толкова силно се съпротивлява" Методиев каза, че "има мощни инерционни системи": "До консерватизма и неговата ценност застават инертността и мързела. Това се оплита в една джунгла, с която се сблъскват не само ректорите, но и амбициозните преподаватели".

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес