Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Близкият Изток се нуждае от план Маршал

Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН в Светът е бизнес, 23.05.2016

Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Страните от Близкия Изток се нуждаят от план "Маршал". Ако вземем за пример Бейрут - през 1982 той беше един разрушен град. Но след сериозна намеса и споразумение между Великите сили и ангажиране на големи икономически инструменти, градът изглежда много по-добре, отколкото преди войната. Това коментира Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него за справяне с бежанската криза е необходимо също да се постави условие на мигрантите, че правото на убежище не може да бъде свързано с право на избор. Банчев заяви, че миграционните потоци всъщност са много по-организирани, отколкото се предполага, и, че съществуват класически мрежи, които трябва да бъдат разбити на по-малки, за да бъдат по-лесно контролирани от приемащите страни. 

Експертът заяви, че ЕС ще трябва да инвестира доста за справянето с проблемите в Близкия Изток, но това не трябва да е за сметка на Западните Балкани, които също имат нужда от подкрепа. По думите му западнобалканските страни са постигнали "много добро споразумение на техническо ниво", но не са имали капацитета да предложат политическо решение на бежанския проблем. "Предвид проблемите във всички тези държави, за специалистите е странно, че издържат на целия този натиск." 

Във връзка с присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС Банчев заяви, че то би имало стабилизираща роля още в процеса на подготовката и, че определящо е какво следва за интеграцията в ЕС оттук нататък.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес