Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Бъдещето на световната търговия минава през блокови споразумения

Евгений Кънев в Светът е бизнес, 18.05.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Силното съпротивление срещу търговското споразумение между САЩ и ЕС се дължи на факта, че живеем в много трудни времена и всяка новост плаши. Това каза икономическият анализатор Евгений Кънев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. "Европа е консервативна, социална и едновременно с това има дълга история на протектиране в икономиката. Това се промени с кризата и все повече ще се променя и част от промените са тези глобални споразумения за инвестиции и търговия". 

По думите на експерта такъв тип споразумения имат своите слабости, предизвикателствата и рисковете, но те трябва да се разглеждат заедно с предимствата.

"Трябва да се има предвид една рамка, а именно - почти сигурният разпад на Световната търговска организация и провала в налагането на световни правила за търговия. Бъдещето на световната търговия ще минава през блокови споразумения". 

Съществува негласно състезание между САЩ, от едната страна, и Китай и Русия, от другата, които се опитват да създадат конкурентни търговски зони, които да налагат правила на играта, каза още Кънев. "Бързането на САЩ да подпише договора е, защото който създаде по голям пазар, той ще диктува правилата и стандартите. Ако не подпишем, много вероятно ще трябва да се съобразяваме с правилата, по които търгува Китай". 

Вижте целия коментар:

Последни новини
Още от Светът е бизнес