Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Проектът Северен поток 2 няма икономическа логика

Мартин Владимиров, енергиен експерт от ЦИД, в предаването Светът е бизнес, 13.05.2016

Мартин Владимиров, енергиен експерт от ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Владимиров, енергиен експерт от ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Страните от ЦИE ще бъдат ощетени от проекта Северен поток 2, но не защото природният газ ще бъде спрян и те ще преживеят газова криза подобна на тази през 2006 и 2009, а по-скоро защото много страни от ЦИЕ, включително Словакия и Полша, отчасти и Унгария, зависят от транзита на руски газ за ЕС. Това каза енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му проектът Северен поток 2 няма икономическа логика предвид факта, че е твърде скъп и представлява ненужна инфраструктура на фона на съществуващите неизползвани транзитни капацитети.

Енергийният експерт отбеляза също така, че Украйна ще бъде най-силно засегната, ако Северен поток 2 бъде построен, тъй като през 2019 изтича транзитният договор между Газпром и Автогаз, с което Русия няма да има задължение да транзитира нито един кубичен метър през Украйна. По думите на Владимиров не съществува риск от спиране на доставките на газ за българските потребители. Въпросът е при какви условия България ще внася газ. Ако построяването на интерконектора не се случи, много е вероятно 2019-2020 България да внася газ при много неизгодни за страната условия. 

Вижте повече от видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес