Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

От учените зависи да си създадат добър имидж

Светът е бизнес, 11.05.2016

Медикът Алексей Митев и астрофизикът Никола Каравасилев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Медикът Алексей Митев и астрофизикът Никола Каравасилев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Утре, 12.05.2016 в парк Заимов и театър София стартира Софийският фестивал на науката. Не са много страните, които могат да се похвалят, че провеждат такъв фестивал традиционно, а в България той се провежда вече за шести път. Това каза медикът Алексей Митев, който заедно с астрофизика Никола Каравасилев, гостува в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

На въпроса дали един астрофизик може да работи нормално в България Каравасилев каза: "Да, защото живеем във века на телекомуникациите. Без значение в коя точка на света се намираш, вселената е една и съща за всички".

"Проблемът с неразбирането на проблемите на науката е комплексен, и финансов, и комуникационен. Но има доста тясна връзка между тях".

Младите учени заявиха, че именно "от учените зависи да си създадат добър имидж в обществото". "Когато хората чуят "професор по физика", да си представят нормален човек, с който можеш да проведеш приятен разговор, а не някакъв старец, който пише цифри в някакви катакомби и е аутсайдер от обществото".

"Научната общоност е длъжник на обществото по отношение на своето представяне, но мисля, че ситуацията се подобрява".

Вижте повече от видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес