Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Европа трябва да повишава глобалната си конкурентност, а не да се самоизяжда

Мариян Карагьозов и Андрей Стойчев в Светът е бизнес, 10.05.2016

Мариян Карагьозов от Института по балканистика и Андрей Стойчев, финансов анализатор от Делтасток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мариян Карагьозов от Института по балканистика и Андрей Стойчев, финансов анализатор от Делтасток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България, обградена от няколко кризи - бежанска, украинска, гръцка и турска. Това коментираха в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria гостите на Димитър Вучев Мариян Карагьозов от Института по балканистика и Андрей Стойчев, финансов анализатор от Делтасток. 

"Основните проблеми, които се открояват на европейския хоризонт, са свързани с големия натиск за повишаване на данъците, а това не е добър сигнал за развитие на икономиката. Нарастват и идеите за национализации т.н. Подкрепата на крайнодесните партии нараства и това също може да доведе до разместване на пластовете. Референдумът, който ни очаква във Великобритания също може да преначертае посоката на развитие на икономиката, независимо от това, че вероятно страната ще остане в рамките на съюза", каза Стойчев.

По думите на Карагьозов "ЕС е в динамични и бурни води в момента. Те са, както икономически, така и политически": "Европа трябва да повишава глобалната си конкурентност, а не да се самоизяжда". Според него увеличаването на данъчната тежест не е толкова голямо зло. 

Специалистите коментираха и перспективите пред гръцката и турската икономика и влиянието им върху икономическото развитие на България. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес