Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

10 хил. българи ежегодно плават с круизни кораби

Светът е бизнес, 29.04.2016

Илиян Иванов, председател на Българското круиз общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илиян Иванов, председател на Българското круиз общество. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За периода 2004 - 2014 година в световен мащаб се отчита 25% ръст на ваканциите по вода. Въпреки че няма официална статистика за българите, които предприемат круизи, по данни на туристически агенции около 10 000 българи ходят на круиз ежегодно. Круизите, като начин за прекарване на ваканцията станаха все по-достъпни за голяма част от хората по света. ​Това каза Илиян Иванов, председател на Българското круиз общество в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Новите круизлайнери, които се пускат на вода са мегакурорти. ​Най-големите кораби са за 5400 пасажера, плюс още 2000 човека персонал". 

По данни на Международната асоциация на круизните оператори, най-продаваният круиз в света е с продължителност 7 нощувки, каза Иванов. "Средният разход на човек на ден на круиз е 127 долара. В тези пари влизат настаняване в съответно избрания тип каюта, плюс сумата, която се харчи на ден на борда на кораба".

"Пасажерите от Северна Америка, САЩ и Канада формират около 70% от всички пасажери по света, а Карибския регион е най-посещаваната дестинация, с най-много круизи, с най-много кораби, които оперират там целогодишно. В световен мащаб Карибите са номер едно, Европа е на второ място - Средиземно море, Балтийско море и Норвежки фиорди". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес