Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Автобусните компании са като лудитите от XIX век

Светът е бизнес 27.04.2016

Централна автогара София Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Централна автогара София Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Критиката на автобусните компании към групите във Facebook за споделено пътуване е всъщност критика към свободата на словото и е грешна на толкова много нива, че не заслужава да се коментира."

Това заяви в „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria основателят на Imperia Online Доброслав Димитров, който заедно с икономиста от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков говори за искането на автобусните фирми да бъдат забранени групите във Facebook за споделено пътуване, тъй като заради тях губят клиенти.

Регулации са нужни, но те не трябва да са самоцел, допълни Димитров.

Много трудно е да се регулира сектор като споделените пътувания – за това ще са нужни шпиони и тайни полицаи, заяви Шарков. Това искане би било тъждествено на това Български пощи да пожелае да бъде забранен портала gmail.com, допълни той.

Автобусните компании са като лудитите във Великобритания през 19 век (бел.ред Лудитите са били работници в текстилната индустрия, чиито протест срещу механизирания тъкачен стан прераства в бунт, целящ унищожението на тази иновация, тъй като е по-ефективна и изисква по-малко труд, накрая се е наложило да бъде потушен от армията), каза Димитров.

Всъщност исканията на автобусните превозвачи вече един път са се случвали в историята като измисленият тъкачен стан 100 години по-рано от лудитите е бил забранен от монарсите на Англия и Франция, тъй като е щял да застраши поминъка на много хора, допълни основателят на Imperia Online. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес