Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Европа не може да се съгласява Америка да бъде световен полицай

Светът е бизнес, 21.04.2016

Стоян Сталев, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоян Сталев, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изявлението на Жан-Клод Юнкер, че Брюксел твърде много се меси в живота на хората и това трябва да се прекрати, е балсам за ушите на много европейски партии, които от много години говорят за принципа на субсидиарност и настояват повече въпроси да се решават на национално ниво. Това каза дипломатът Стоян Сталев в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. "Едно прекалено уеднаквяване ще доведе до спад на конкурентоспособността на европейските държави навън и вътре в рамките на съюза. Трябва да запазим единния пазар, но да има достатъчна свобода".

"Основната ценност на ЕС е равното третиране на малки и големи държави и зачитане на интересите на малките и големите, а в бежанската криза ясно пролича неглижирането на интересите на някои по-малки държави, особено в Южна Европа". 

Относно споразумението между Турция и ЕС за разрешаване на бежанската криза, Сталев каза, че все още не могат да се правят категорични изводи, но "един от основните изводи е, че Турция може да контролира доста добре своите граници".

"Европа трябва да стане по-активна във външнополитически план и във военно отношение. Тя не може да се съгласява Америка да бъде световен полицай. САЩ е необходим партньор и незаобиколим фактор в сферата на сигурността, но е нужна една много по-силна Европа, за да могат ЕС и САЩ заедно да работят и да предвиждат сътресенията". 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес