Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Русия създава буфери

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи на България в Светът е бизнес, 20.04.2016

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

НАТО сгреши. Русия не трябва да бъде отцепвана. С нея непрекъснато трябва да се води диалог, независимо дали има някакъв ефект от него. Само така може да бъде оставена да обясни своите действия. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria в своя коментар по повод първата среща между НАТО и Русия, след като през 2014 година НАТО прекрати диалога, след отцепването на Крим и присъединяването му към руските територии. 

"Русия реши, че трябва да покаже, че е основен, сериозен играч на световната сцена.

Вкара се риторика от Втората световна война и се задейства пропаганда в Русия, целяща да показва руската мощ, чрез влизането във войната в Сирия, чрез инциденти, като тези в Черно море. Дали причината бе повишаване на рейтинга на Путин, или Русия пое вакуума, който остави беззъбата външна политика на Обама, но Русия бе оставена да прави това, което прави. За това възобновяването на диалога е много правилно решение на НАТО".

Относно случващото се в Украйна, Керемедчиев каза: "Русия създава буфери". "В момента, в който НАТО показва все по-нарастващо желание за сътрудничество с държави от бившия социалистически блок и започва да има по-силно присъствие на сили, особено в двете морета, които са най-притеснителни за Русия - Балтийско море и Черно море, тя се опитва да изгради буферни зони. Същото се случи и с Грузия".

Чуйте коментара във видеото.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес