Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Всеки куб. м газ ще е позитив за България

Светослав Димитров, съдружник в адвокатската кантора Пенков, Марков и партньори, в Светът е бизнес, 19.04.2016

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Стартът на сондажите за газ в блок „Хан Аспарух“ е добра новина за България. Въпреки ниските цени на газа, страната има нужда от такава инвестиция, защото тя ще спомогне за диверсификацията на източниците. Всеки куб. м. газ за нас ще е позитив. Това каза Светослав Димитров, съдружник в адвокатската кантора „Пенков, Марков и партньори“ и консултант в сферата на енергетиката, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него планът за активни интерконектори с всички съседни държави е по-добър, отколкото съвместната инвестиция с Гърция в терминал за втечнен газ. 

Експертът коментира и либерализацията на енергийната борса, като даде детайли относно препоръките на Световната банка. 

Има три неща, които трябва да бъдат изпълнени - всички държавни производители да излязат на борсата, да бъдат вкарани всички дългосрочни договори и да настъпи либерализация за крайните потребители.

По думите на Димитров последното ще бъде възможно само ако българското правителство намери начин да подкрепи енергийно бедните потребители. Такива ще има дори когато цената е ниска, защото определящи тук са доходите. За да бъдат стимулирани инвеститорите с дългосрочни договори да излязат на борсата, те трябва да получат възвръщаемост през този финансов инструмент.

"Практиката показва, че при отпадане на договорите за задължителна минимална цена, цената на електроенергията се определя от пазара, но тя не спада много. Определящи тук са консумацията, както и свързването със съседните пазари.", обясни експертът. 

Според Димитров еднодневните договори, които се очаква да стартират през 2017, ще стимулират активната търговия и ще увеличат оборота на енергията през борсата, тъй като ще се премине във форма "поръчка в деня" вместо сегашната "ден напред".

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес