Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Македония на кръстопът

Александър Йорданов, бивш пoсланик в Македония, в предаването Светът е бизнес, 18.04.2016

Александър Йорданов, бивш пoсланик в Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Йорданов, бивш пoсланик в Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Македония се намира в перманентна криза от момента на своето създаване като държава. Това каза Александър Йорданов, бивш пoсланик в Македония, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

Спорът за името на страната с Гърция е само предлог за отлагането на членството на Македония в ЕС, посочи още той. 

По думите му е трудно да се прогнозира в сегашната ситуация дали ще се провеждат парламентарни избори на 5 юни предвид протестите на гражданите и искането за оставка на президента или оттегляне на решението му за амнистия. 

Македония е изправен пред кръстопът. От една страна, тя може да продължи европейския път и да стане член на ЕС и НАТО. Европейският съюз има политическо виждане за интеграция на регионa - Македония, Сърбия, Косово, Албания. От друга страна, през последните години се отдава голямо място на руската позиция по въпроса за кризата в Македония. Русия не "гледа с добро око" на европейската интеграция на регионa.

Македония е изправена пред любопитен вариан - преход от антикизация, която провеждаше Груевси, към кремализация. Това е тревожно от гледна точка и на българската национална сигурност.

Етническата карта е в "джоба" на македонските политици, коментира още Йорданов. Албанският фактор е консолидиран около идеята за европейско бъдеще за Македония, което е положителен знак. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес