Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Може ли математически да се предскаже човешкото поведение?

Светът е бизнес, 5.4.2016

Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg

"Нашите математически модели сочат, че в следващите 50 години ще има две големи бежански вълни към Европа – една арабска и една африканска." 

Това заяви в „Светът е бизнес“ заместник-директорът на Института по механика при БАН проф. д.м.н Николай Витанов, който говори за моделът, който той е създал заедно с колегите си за прогноза на миграцията към Европа.

„Той се базира на данните на Агенцията за бежанците на ООН от 1 октомври до 15 ноември 2015 и така предвидихме, че 200 хил души ще влязат в Гърция през 2016, като за първите три месеца са 50 хил., т.е. засега познаваме.“

Професорът прогнозира 1.2 млн души да влязат в Европа през тази година.

Най-голямата раждаемост в Близкия изток бе през 2010 година, което означава, че след като това поколение порасне то ще се запъти към Европа около 2040 година, каза Витанов.

„Африканската вълна ще бъде едно поколение по-късно, тъй като събитията там обикновено изостават.“

Благодарение на математическата оптимизация в икономическата география може да се предвиди бъдещата концентрация на индустриалните производства на дадена територия, каза проф. Витанов. 

„Така например развитието на пловдивската индустриална зона Тракия е логично, тъй като няма друг подобен град между София и Истанбул“, добави професорът, като подчерта, че по този начин един инвеститор би могъл да взема по-печеливши решения.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес