Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Премахването на офшорните зони няма да изкорени престъпността

Финансистът Илия Лингорски в ефира на Светът е бизнес, 04.04.2016

Финансистът Илия Лингорски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Илия Лингорски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основното внушение на медийната кампания Panama Papers е, че ако премахнем офшорните зони ще се сложи край на престъпността. Това не само, че е несериозно, но и опасно. Правителствата по света трябва да се конкурират за все по-добри данъчни режими и публични услуги. Тези дестинации са естествен продукт на конкуренция за благоприятна данъчна дестинация. Проблемът не е в офшорните зони, а в съответните страни, където се извършват корупция, престъпления и всякакви неправомерни действия. Основната причина да има офшорни зони в света е, че през последните 50-100 години данъците в развития свят растат твърде много. Това коментира финансистът Илия Лингорски в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му конкретният скандал с изтеклите 11,5 млн. документи е все още една медийна кампания и не е свързан толкова с укриването на данъци. 

Темата, която вълнува обществото, е анонимността на определен тип операции - до каква степен офшорните зони дават некоректна анонимност. Това ще има силни репутационни последствия. 

Повече може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес