Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ген. Запрянов: Българското небе ще бъде охранявано със собствени сили постоянно

Светът е бизнес, 30.03.2016

Ген.-лейтенант Атанас Запрянов, съветник на министъра на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ген.-лейтенант Атанас Запрянов, съветник на министъра на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес е паметен и исторически ден за въоръжените ни сили, защото започва модернизацията, съгласно програмата за развитие на отбранителните способности. Това каза ген.-лейтенант Атанас Запрянов, съветник на министъра на отбраната в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Министерски съвет прие решение и одобри инвестиционните разходи по три проекта. Единият е проекта за нов тип боен самолет на ВВС, вторият е за многоцелеви патрулен кораб на военноморските сили и третият е за поддържане и логистична подкрепа на МиГ 29, докато се добие нов самолет".

Сега предстои процедура, защото всички проекти, които са над 50 млн. лв. трябва да бъдат одобрени от Народното събрание, каза още генералът. "Тези разходи трябва да се одобрят от парламента, след което ще се стартират процедури за обществени поръчки за избор на изпълнител на проекта за многоцелеви многомодулен кораб и на новия тип боен самолет".

По думите на ген. Запрянов, съгласно Плана за развитие, трябва да имаме една ескадрила нов тип бойни самолети. Както и ескадрилата, така и за кораба, са предвидени три етапа за извършване на тази покупка. "На първо време ще се закупят 8-9 самолета, а след това броят им ще нарасне до цяла ескадрила, 18 самолета. Корабите са два".

„МиГ-овете ще бъдат летателно годни до момента, в който новите самолети станат оперативно готови - няколко години. След това ще бъдат изведени от въоръжение. Както е записано в Програмата за развитие на отбранителните способности: една система се снема, когато има оперативно готова нова. Българското небе ще бъде охранявано със собствени сили постоянно“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес