В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ген. Киров: България е потенциален обект на терористични заплахи

В развитие, 30.03.2016

ген. лейт. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria ген. лейт. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В никакъв случай не трябва да се счита, че България е остров на сигурност и спокойствие. Това каза ген. лейт. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба в България в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. "България е участник на няколко коалиции в Ирак, в Близкия Изток, в Афганистан. България е член на НАТО, на Европейския съюз. България е член на отбора на белите кръстоносци, с които Ислямска държава воюва". 

 „Още в далечната 2004 година получихме сигнал от много мощна световна партньорска служба, че България вече не е потенциален, а реален обект за извършване на терористични действия. Атентатът в Сарафово 2012 година за съжаление потвърди тези прогнози. От тази гледна точка аз считам, че България е потенциален обект на терористични заплахи". 

Ние се намираме във възходяща фаза в развитието на глобалния тероризъм и в частност с украска ислямски радикализъм, каза още ген. Киров. "Радикалният ислямизъм е политическата доктрина на ислямската религия и няма нищо общо с нормалния ислям, който се изповядва от близо 1 милиард и 600 млн. души в света. Борбата с тероризма тепърва започва". 

"Причината, която поражда тези тежки явления, не е ликвидирана. Това е все още неразгромената, недоубитата Ислямска държава и наличието на Ал Кайда и на нейните подразделения".

Трябва да вярваме, че цивилизованият свят има механизмите да се пребори с тази заплаха, каза генералът. "Обективно погледнато, обаче, две са глобалните сили, които са в състояние да нанесат най-тежки поражения на това съвременно зловещо явление – САЩ и Русия и оглавяваните от тях коалиции, които действат в Сирия и Ирак и надяваме се по-нататък и Либия".

По думите на госта Европа не представлява единен, хомогенен субект в политически, икономически и военен план. Имаме реализация на нашата поговорка „Всяка коза за свой крак“. От тук произтичат и проблемите при координацията на разузнавателните служби: "Те са структурите, които са оторизирани и на които лежи огромната отговорност да придобиват изпреварваща информация за това какви са замислите на мозъчните тръстове на Ислямска държава и на другите терористични организации и кои са конкретните изпълнители".

"В този смисъл разузнавателните служби на европейските държави, както пролича от действията на белгийските и френските служби, са длъжници на своите народи, защото се оказа, че са винаги на една крачка зад терористите".

Службите забавят обмяна на разузнавателна информация, "понякога затаяват, понякога не дооценяват постъпващата информация и не я споделят със своите партньори", каза гостът. "Споделянето на изпреварваща информация в реално време е основният превантивен фактор в борбата с тероризма и с всички други проявления на организираната престъпност".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие