Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

90% от субсидиите за зърнопроизводители отиват за рента на собствениците на земята

Светът е бизнес 28.03.2016

Венцислав Върбанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Венцислав Върбанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Развитието на зърнения сектор у нас бе в резултат не на държавна политика, а на нейната липса.

Това заяви бившият земеделски министър и настоящ председател на Българската асоциация на земеделските производители в Светът е бизнес по Bloomberg TV Bulgaria като се позова на реституцията на земеделската земя през 2001, но и на стартирането на програмата САПАРД за първи път именно у нас през същата година.

„Най-лесните проекти за кандидатстване бяха проектите за машини, а зърнения сектор е най-механизирания, където малко на брой хора могат да се грижат за много земя“, допълни той, подчертавайки, че много хора бяха влезли в зърнопроизводството преди да се знаеше за въвеждането на субсидията на декар.

След това, около 2005 по света започнаха да се строят много мощности за биогорива, които повишиха драстично цената на пшеницата в рамките на само няколко години, заяви Върбанов.

„Затова и допълнително хора се преориентираха.“

В резултат през последните няколко години цените, но и рентите на земеделските земи у нас се повишиха десет пъти, каза бившия земеделски министър.

"Днес е почти е невъзможно да се намери рента за под 30 лв/дк, колкото е субсидията, а някои достигат и 100 лв/дк."

От това следва, че 90% от субсидиите отиват за собствениците на земеделска земя, каза Върбанов.

"Въпреки това ако не бяха тези високи ренти цели региони щяха да бъдат обезлюдени, тъй като с тях хората се грижат за домакинствата си и пращат децата си на училище."

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес