Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Безлов: Никой не знае дали България влошава загубите си от корупция

Светът е бизнес, 23.03.2016

Тихомир Безлов, експерт, ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Безлов, експерт, ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е в челната тройка по корупция в Европейския съюз според ново проучване, правено по поръчка на Европарламента. Според доклада страната губи между 4,5 и 19 млрд. евро годишно заради нивата на корупция. Изследването се базира на три различни индекса - политическа корупция, ефективност на противокорупционните мерки и усещане у хората за корупция. И в трите индекса България е на второ място в Европа, а около нас държавите се сменят и това са страни, като Гърция, Румъния, Литва, Латвия, а също и Хърватска. По отношение на целия ЕС, според същия доклад загубите от корупция годишно могат да варират от 179 млрд. евро до 990 млрд. евро.

"Не мисля, че нещо ново ни казва изследването. В рамките на шегата, добре е, че не сме първи в това отношение и мен това лично ме изненадва значително". Това каза Тихомир Безлов, експерт от ЦИД като коментар на тези данни за корупцията в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Големият проблем е, че в страни в нашата част на света, с нашето равнище на БВП действително се наблюдава напредък по отношение на корупцията".

„По интересно би било, но за съжаление няма такива данни, какво е развитието. Какво се е случило през последните 3-4-5 години. Това е сериозният проблем - дали България влошава загубите си или има по-положителни тенденции“

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес