Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Лингорски: Линейните и моментни икономически последствия от атентатите са минимални

Светът е бизнес, 22.03.2016

Илия Лингорски, финансист, бивш зам.-финансов министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илия Лингорски, финансист, бивш зам.-финансов министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Линейно и моментно икономическите последствия от терористичните атаки са много минимални. Това каза Илия Лингорски, финансист, бивш зам.-финансов министър в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Има три посоки, в които могат да се развият реакциите на подобни кървави терористични действия, каза още Лингорски. Първата посока е свързана с неглижиране на проблема. Ударът първо се усеща върху туристическия бранш. Втората е, когато се въвеждат много засилени мерки за сигурност и средствата се отклоняват в посока отбрана, вместо в други дялове на икономиката. Тези щети са "трудно измерими, но все пак от този тип последици ефектът не е голям". Третата посока, според експерта, може да бъде видяна най-ясно в Турция, където тероризмът от спорадичен се е превърнал в постоянен, съпътстващ фактор на средата. Това води до недоверие в икономическата среда с всички произтичащи от това последствия. 

Запитан дали вижда такъв риск за Европа, Лингорски каза: "За обединена Европа такъв риск не виждам. Европа е имала най-дълъг опит с тероризъм". По думите му в зони на толкова висока степен на икономическо и социално развитие опасността от подобен сценарий не е голяма. 

"Най-важното е да не се поддаваме на страха и да вървим към една по-обединена Европа".

Повече от коментара чуйте тук:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес