Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Божилов: Търсеният ефект от атаките в Европа е шокът

Светът е бизнес, 22.03.2016

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търсеният ефект от атаките в Европа е шокът, че има много жертви. Това каза Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

ероризмът на Стария континент е много символичен, той не може да промени нашите общества и цели да все страх. Най-опасното е да се поддадем на паниката и да променим начина си на живот".

Аз съм убеден че ще има промени, каза Божилов. "Секторът за сигурност беше парцелиран между отделните държави. Европейският интеграционен модел го заобикаляше".

Друга опасност, за която говори председателят на Софийски форум за сигурност е да не се прави разлика между бежанци и терористи, защото ислямският тероризъм е опасен, но радикалните европейски движения са "съизмеримо опасни".

"По света, само през миналата година, са извършени терористични атаки, които са взели 32 000 жертви, но при тях целта на терористите е да заемат мястото на управляващата групировка. В Европа целта е символика, страх – самият акт, че се е случило, е акт  поражение. Това е асиметрична война. С подобни средства се опитва да се повлияе на политиките на правителствата спрямо Близкия Изток". 

България е в много по-различна ситуация, отколкото Белгия и Франция, например. Там има общества, които са се капсулирали. България, естествено, не може да се счита защитена. Ние вече имахме терористичен акт.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес